menu_icon

Bemiddelen bij arbeidsconflicten

 

Bemiddelen is sneller en goedkoper dan procederen. En bij een geslaagde bemiddeling is er draagvlak voor een oplossing. Dus alle reden om ons als professionele bemiddelaar in te zetten waar dat kan.

 

 

“Looking forward”

 

In onze aanpak hebben we aandacht voor het verleden en hoe het zo ver heeft kunnen komen dat partijen een geschil hebben.

Maar we zijn oplossingsgericht.

We blijven niet staan bij het verleden en zoeken gericht met alle partijen naar werkbare oplossingen.

 

 

Als bemiddelaar bij geschillen:

 

 • is onze fee afhankelijk van het succes
 • tussen OR en Bestuurder
 • tussen werkgever en vakbonden
 • bij demotie en andere individuele arbeidsconflicten

 

We doen niet aan mediation maar wel aan bemiddeling. Dat vraagt een korte uitleg.

 

Bemiddelen

 

Bij beide vormen proberen de partijen met behulp van een derde het geschil op te lossen. Maar er is een kenmerkend verschil. Bij mediation is de mediator slechts de gespreksleider en gaat hij zich niet met de inhoud van het geschil bemoeien. Een bemiddelaar leidt ook op onafhankelijke wijze het gesprek maar trekt daarbij de partijen naar een oplossing en geeft zo nodig zijn mening over de inhoud en haalbaarheid van de passerende voorstellen. Een mediator daarentegen zal nooit een compromis zelf voorstellen. Een bemiddelaar kan dat wel en diens vakkennis wordt dan geheel benut.

 

We kunnen als bemiddelaar gevraagd worden bij individuele arbeidsconflicten en bij collectieve conflicten in arbeidsverhoudingen.

 

Individuele arbeidsconflicten

 

Bij individuele arbeidsconflicten kan dat tussen bijvoorbeeld werkgever en werknemer zijn als de weg naar de rechter niet als een goede oplossing wordt gezien. Of omdat er al geprocedeerd is en er nog steeds geen oplossing is. Een geschil over een stapje opzij of demotie is daarvan een goed voorbeeld.

 

Collectieve conflicten

 

Bemiddeling tussen collectieve conflicten gaan over spanningen en geschillen namens een groep werknemers en de werkgever(-s). De Ondernemingsraad kan een geschil hebben met de Bestuurder. De vakbonden kunnen een geschil hebben met de werkgever(-s). De beste resultaten zijn er als de bemiddelaar preventief ingeschakeld wordt. Conflicten zoals acties en stakingen kunnen door bemiddeling voorkomen worden. Onze jarenlange ervaring als adviseur van Bestuurders en Ondernemingsraden over medezeggenschapsvraagstukken komt dan goed van pas. En ook het feit dat we vaak onderhandelaar zijn geweest bij cao’s en sociale plannen. Voor dergelijke collectieve arbeidsconflicten kunt u ons als bemiddelaar inhuren.

 

 

Mocht onze bemiddeling niet slagen dan brengen we een reductie van 25% aan op de factuur.

 

 

Kortom: de moeite van het proberen waard!

map1

Contactadres

Brederostraat 91

8023 AR ZWOLLE
 • De nieuwe ondernemersovereenkomst voor zzp’ers 7 februari 2018

  In het Regeerakkoord van Kabinet Rutte III staat het volgende: “Het kabinet gaat verkennen, ook in Lees meer

 • De mythe van het tijdelijk contract 8 december 2017

  Op 14 november 2017 voerde econoom Prof. Dr. Barbara Baarsma, Kroonlid van de Sociaal Economische Ra Lees meer

 • Regeerakkoord hoofdstuk Arbeidsrecht, Sociale Zekerheid, ZZP-ers en Pensioenrecht 10 oktober 2017

  Regeerakkoord 2017: Gevolgen voor het arbeidsrecht Vandaag is het regeerakkoord verschenen. Na ruim Lees meer

Op de hoogte blijven van de nieuwste wetten en jurisprudentie en praktisch tips ontvangen? Laat hiernaast je e-mailadres achter en ontvang 1 x per kwartaal onze Nieuwsbrief. Speciaal voor ondernemers, werkgevers en HR-managers.