menu_icon

Ontslagen en nu?

 

Wat is verstandig om te doen wanneer er ontslag dreigt?

 

 

We zetten een aantal Do’s en Don’ts op een rij.

 

 

Do:

Vraag bedenktijd als je te horen krijgt dat je ontslagen wordt. Ga nooit per direct akkoord met een voorstel en laat je niet onder druk zetten om meteen te ondertekenen. Als de werkgever met een uitgewerkt plan komt, heb je recht op twee weken bedenktijd. Het is verstandig om over het voorgelegde plan na te denken en het mee naar huis te nemen. Rechters geven de werknemer bijna altijd gelijk als het hierover gaat.

 

Don’t:

Stop niet met werken, maar werk zo mogelijk gewoon door. Soms zegt de werkgever dat je niet langer hoeft te werken en een vrijstelling krijgt. Dit is het signaal dat ontslag dreigt. Ga dus niet voetstoots akkoord met de vrijstelling want dan sta je minder sterk in de ontslagprocedure. Als je schriftelijk op non-actief gesteld wordt zoek dan op heel korte termijn juridisch advies om daartegen bezwaar te maken.

 

Do:

Vraag aan de werkgever of de ontslagbeslissing definitief is of dat dit nog terug te draaien is. Zijn alle mogelijkheden voor doorgaan of herplaatsing onderzocht? De wet verplicht de werkgever een herplaatsingsonderzoek te doen, behalve bij ernstig verwijtbaar gedrag van de werknemer.

 

Don’t:

Lever niet gelijk bedrijfseigendommen in. Denk hierbij aan de auto van de zaak of een toegangspas. Vraagt je werkgever om de spullen alvast in te leveren? Geef dan aan dat je er recht op hebt om deze spullen tot het eind van het dienstverband te houden.

 

Do:

Win altijd juridisch advies in. Doe dit bij voorkeur NIET bij de juridisch adviseur die je werkgever geregeld heeft. Die is niet onpartijdig. Zoek advies bij een jurist die alleen jouw belang voor ogen heeft en zo goed in staat is de regeling die de werkgever heeft voorgesteld op de juiste juridische gronden te beoordelen. Een werkgever kan alleen maar toestemming voor je ontslag bij het UWV of de rechter krijgen als de wettelijke ontslaggronden van toepassing zijn en er een goede onderbouwing is.

 

Don’t:

Wordt niet onredelijk tijdens het ontslaggesprek. Soms hangt het ontslag al in de lucht, maar soms komt het heel onverwacht. Blijf rustig en sla niet gelijk met je vuist op tafel. Dat werkt tegen je. Vraag door naar de motieven en argumenten van de werkgever om je te willen ontslaan, want daar kun je later je winst mee doen. Vraag ook naar alternatieven. Luister goed en maak aantekeningen van het gesprek. Geef duidelijk aan dat je vragen niet betekenen dat je al hebt ingestemd met het ontslag.

 

Do:

Begin met het bijhouden van een dossier als er ontslag dreigt. Bewaar mails, memo’s en brieven van de werkgever over je functioneren. Uiteraard ook de verslagen van beoordelingsgesprekken en functioneringsgesprekken. Bewaar belangrijke documenten ook op schrift of zet die tijdig op een bv. een USB-stick. Het gebeurt vaak tijdens een rechtszaak dat de werkgever met allemaal brieven op tafel komt, maar de werknemer helemaal niets heeft. Enkel mondeling sta je niet sterk in een rechtszaak.

 

Don’t:

Vergeet niet te vragen of je de motivering en ontslagregeling op papier mag hebben. Soms is dit al het geval, maar soms ook niet. Vraag daarnaast ook of je een positief getuigschrift en referenties meekrijgt.

 

Do:

Vraag naar de hoogte en de berekening van de ontslagvergoeding en of je aanspraak maakt op een WW-uitkering. Een goede ontslagregeling wordt uiteindelijk vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst. Laat je hier goed over adviseren; dit kan veel geld schelen.

 

Don’t:

Vergeet niet je concurrentie- of relatiegeding te benoemen. Wanneer het arbeidscontract wordt verbroken, blijft dit namelijk gelden. Kom met de werkgever tot een akkoord dat dit geding komt te vervallen.

 

 

mr. Bert Tol van Bureau Arbeidsrecht, specialist in ontslagrecht.

 

We kunnen meegaan met gesprekken, zorgen voor een goede ontslagregeling of een goed verweer voeren tegen het ontslag.

 

Maak met ons een afspraak door te bellen 038-453 50 25 of te mailen info@berttol.nl

map1

Contactadres

Brederostraat 91

8023 AR ZWOLLE
  • De mythe van het tijdelijk contract 8 december 2017

    Op 14 november 2017 voerde econoom Prof. Dr. Barbara Baarsma, Kroonlid van de Sociaal Economische Ra Lees meer

  • Regeerakkoord hoofdstuk Arbeidsrecht, Sociale Zekerheid, ZZP-ers en Pensioenrecht 10 oktober 2017

    Regeerakkoord 2017: Gevolgen voor het arbeidsrecht Vandaag is het regeerakkoord verschenen. Na ruim Lees meer

  • Betutteling van ZZP-ers of bescherming publieke belangen? 10 augustus 2017

    De handhaving van de Wet DBA is voor de tweede keer uitgesteld door het kabinet, nu tot 1 juli 2018. Lees meer

Op de hoogte blijven van de nieuwste wetten en jurisprudentie en praktisch tips ontvangen? Laat hiernaast je e-mailadres achter en ontvang 1 x per kwartaal onze Nieuwsbrief. Speciaal voor ondernemers, werkgevers en HR-managers.