Op non-actief gezet
Wat moet u doen als u door de werkgever op non-actief wordt gesteld? Hoe maakt u bezwaar tegen een schorsing en is er dan recht op loon?
Bij ons krijgt u snel en goed juridisch advies over wat u kunt doen tegen het besluit van non-activiteit.
Zwaarwegende gronden aanwezig?
Een werkgever mag alleen op zwaarwegende gronden een werknemer op non-actief zetten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een reorganisatie is en de functie is (of wordt) opgeheven. Dat kan een zwaarwegende grond zijn, al hoeft dat niet het geval te zijn.
Een andere mogelijkheid is dat de werkgever vindt dat de arbeidsverhouding zo verstoord is geraakt dat er een verzoek bij de Rechtbank is of wordt ingediend om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De werknemer wordt dan vrijgesteld van werkzaamheden.
Ook kan de werkgever bij vermoeden van fraude of ander wangedrag nog een verder onderzoek willen doen.
Intussen wordt de werknemer op non-actief gesteld.
Deze vormen van een gedwongen time-out (onder wat voor naam ook) mogen nooit te lang duren. Of er in een situatie sprake is van een zwaarwegende grond, is afhankelijk van de omstandigheden.
Mail ons op info@berttol.nl of bel ons voor een persoonlijk juridisch advies op 038-45 35 025
Bezwaar maken
Het is (bijna) altijd goed om voor het versterken van de rechtspositie heel duidelijk te maken aan de werkgever dat u bezwaar maakt tegen het besluit om te schorsen.
U doet dat met een brief die binnen enkele dagen na de non-actief stelling aangetekend moet worden verzonden.
Wij helpen u op korte termijn met het opstellen van een juridisch sterke brief tegen de non-actiefstelling. Daarbij is onze aanpak altijd zo dat de weg van overleg open gehouden wordt. Daarom gaan wij met u mee naar het gesprek met de werkgever.
Werkt u in het onderwijs, zorg of welzijnssector of bent u ambtenaar, dan staan er in de CAO regels over non-activiteit en/of schorsing. Daar moet de werkgever zich aan houden.
Mail ons op info@berttol.nl of bel ons voor een persoonlijk juridisch advies op 038-45 35 025
Kort geding
Soms is het nodig te dreigen met een kort geding tegen de non-actiefstelling.
Als een werknemer ontheven is van de verplichting arbeid te verrichten, blijft het recht op doorbetaling van loon bestaan. Ook mogen er geen dagen van het saldo vakantiedagen afgeboekt worden (tenzij daarmee is ingestemd). Dat is wettelijk zo geregeld.
Adviesgesprek op korte termijn
Een persoonlijk gesprek met ons is raadzaam, omdat de achterliggende kwestie vaak ingewikkeld is. Bij dergelijke spoedsituaties proberen we uiterlijk de volgende werkdag een gesprek te plannen.
En mocht ontslag dreigen, dan helpen we u natuurlijk ook.
Mail ons op info@berttol.nl of bel ons voor een afspraak op 038-45 35 025
Zie voor een uitgebreide toelichting ons blog over non-activiteit en schorsing.