menu_icon

Het Nieuwe Werken

24 mei 2012 Publicaties Voorlichting

De trend is arbeidsverhoudingen is het flexibel kunnen werken. Op een locatie en in in werktijden die zowel de medewerker als de onderneming of instelling past. Dat heet het Nieuwe werken.

Natuurlijk is er ook veel werk wat wel gebonden is aan een vaste locatie en aan vaste werktijden. Verpleging in een ziekenhuis gebeurt aan het bed en personeel in een winkel kan evenmin op een andere locatie de klanten helpen.
Maar veel kenniswerkers en het werk van leidinggevenden kunnen ook een deel van hun werkzaamheden thuis doen en buiten de reguliere werktijden. Zij kunnen met internetfaciliteiten overal inloggen in het computersysteem van de werkgever en werken wanneer het past. Naar schatting 500.000 personen nemen deel aan het Nieuwe Werken. Het scheelt bovendien verkeersfiles en geeft een besparing in kantoorruimte.
Of het Nieuwe Werken ook werkt hangt niet alleen af van de aard van het werk.
Niet elke medewerker is geschikt voor deze wijze van werken en niet elke leidinggevende kan er mee overweg. Thuiswerken vraagt veel zelfsturing en discipline. Bovendien vraagt ook thuiswerken een bepaalde mate van bereikbaarheid. Verder is het een gezond uitgangspunt werk en prive te blijven scheiden.

Het maken van goede afspraken vormt de sleutel tot het succes. De eerste afspraak is een proefperiode afspreken. Dan kan worden geëvalueerd of het concept al dan werkbaar is of dat het bijgesteld moet worden. Verder zullen de overlegmomenten en prestatie-indicatoren moeten worden afgesproken. Maar ook minder voor de hand liggende thema`s als arbeidsomstandigheden en de beveiliging en vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie zijn onderwerpen waarover gesproken moet worden.

Het is maatwerk en een ondernemer of medewerker die met het Nieuwe Werken aan de slag wil kan bij ons terecht voor arbeidsrechterlijk advies.

 

Mr. Bert Tol, mei 2012

 

Arbeidsrechtjurist te Zwolle

Bureau Arbeidsrecht      tel. 038-45 35 025    info@berttol.nl     www.berttol.nl

 

bracket

Op de hoogte blijven van veranderingen in het Arbeidsrecht en het overeenkomstenrecht voor ZZP'ers? Laat hier uw e-mailadres achter en ontvang enkele malen per jaar onze digitale Nieuwsbrief.