menu_icon

Demotie of eenzijdige loonsverlaging?

4 februari 2013 Opinie Publicaties

Sinds het begin van het jaar 2013 komen we in veel media berichten tegen die gaan over demotie.

Enkele grotere ICT-bedrijven gaan hun oudere personeelsleden vragen om loon in te leveren. Wat is er aan de hand en kan dat zomaar?

In de huidige discussie wordt niet gesproken over een verlaging van het niveau van de functie, maar alleen over verlaging van het loon. Het is dan m.i. beter niet te spreken over demotie maar over loonsverlaging.

Het loon is de belangrijkste arbeidsvoorwaarde. Alleen met toestemming van de werknemer kunnen afspraken worden gemaakt over de verlaging van het loon. Ook als de ondernemingsraad een positief advies heeft verleend dat de werkgever het loon mag verlagen van de groep oudere werknemers, dan nog blijft de persoonlijke instemming van de werknemer noodzakelijk. De werknemer kan in de verlaging bewilligen, maar dan zal daar ook wat tegenover moeten staan. De ICT-werkgevers zijn onduidelijk wat daar tegenover staat.

Als de oudere werknemer een minder zware functie gaat verrichten – waar beslist goede redenen voor de oudere werknemer voor kunnen zijn – is het logisch dat het loon ook onderwerp van gesprek wordt. Maar ook hier geldt dat de instemming van de werknemer noodzakelijk is voor het aanvaarden van de minder zware functie.

Ik vrees een ongewenste generalisatie in de huidige discussie. Het is best mogelijk dat bij ICT bedrijven de lonen van de oudere werknemers relatief hoog zijn ten opzichte van het uurtarief dat in rekening bij de klant gebracht kan worden. In zijn algemeenheid is het beslist onjuist dat in andere bedrijfstakken, in de zorg, in het onderwijs en bij de overheid de oudere werknemers te veel loon ontvangen.

Omdat de pensioenleeftijd opschuift is het van groot belang dat bijscholing ook voor de wat oudere werknemers belangrijk blijft. Daar ligt de grootste uitdaging om de functie goed te kunnen blijven vervullen.

 

Mr. Bert Tol, februari 2013

 

Arbeidsrechtjurist te Zwolle

Bureau Arbeidsrecht      tel. 038-45 35 025    info@berttol.nl     www.berttol.nl

bracket

Op de hoogte blijven van veranderingen in het Arbeidsrecht en het overeenkomstenrecht voor ZZP'ers? Laat hier uw e-mailadres achter en ontvang enkele malen per jaar onze digitale Nieuwsbrief.